I forget stuff… really!!!

9 Tahun Google

Iseng jalan2 ke situs Dedy Milisdad, eh ternyata kemaren ultah google yang ke 9… Hebat ya perusahaan satu ini.. pesat banget perkembangannya…

Kalo dilihat di wikipedia [1]… server pertama yang mereka pake produksi di taun 1999 aja udah keren…

The original hardware (ca. 1998) that was used by Google when it was located at Stanford University, included:

* Sun Ultra II with dual 200 MHz processors, and 256MB of RAM. This was the main machine for the original Backrub system.
* 2 x 300 MHz Dual Pentium II Servers donated by Intel, they included 512MB of RAM and 9 x 9GB hard drives between the two. It was on these that the main search ran.
* F50 IBM RS/6000 donated by IBM, included 4 processors, 512MB of memory and 8 x 9GB hard drives.
* Two additional boxes included 3 x 9GB hard drives and 6 x 4GB hard drives respectively (the original storage for Backrub). These were attached to the Sun Ultra II.
* IBM disk expansion box with another 8 x 9GB hard drives donated by IBM.
* Homemade disk box which contained 10 x 9GB SCSI hard drives.

Circa

Sepertinya mereka sudah memikirkan scalability… dari awal cluster server diatas… hingga tahun 2005 udah punya 450,000 server!!!

Top banget deh…

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Google_platform

  • tahun 99, komputer dengan spesifikasi seperti diatas sudah masuk dalam kategori komputer super, tahun 2008 komputer seperti itu jadi komputer kuper. Tapi yang mendesain n mengoprek pati lebih super lagi otaknya. Kecerdasan memeang gak pernah bohong 😀

Powered by Wordpress | Designed by Elegant Themes